Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu Magazin Sălăjean şi Sălajulpenet.ro: primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, membru în Comitetul Judeţean al UDMR Sălaj. Ca de obicei, în această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat, dialogul integral putând fi vizionat pe http://salajulpenet.ro/ video.php?vid=111. Nota bene: dialogul a avut loc înainte de suspendarea, de către Parlament, a preşedintelui Traian Băsescu şi înainte de constituirea Consiliului Judeţean.
„Noi am obţinut mai multe voturi faţă de anul 2008”
Rep.: Sunteţi printre fericiţii care v-aţi păstrat funcţia de primar.
Boncidai Csaba: Aşa este.
Rep.: Scurte aprecieri despre alegerile locale, din perspectiva UDMR. Şi a dvs., fireşte.
B.C.: Am trecut de o campanie electorală reuşită. Am ieşit învingători. Putem trage o linie şi să spunem că putem începe campania pentru 2016.
Rep.: Aţi câştigat un primar în plus, dacă nu mă înşel.
B.C.: Da, am câştigat un primar în plus, în comuna Ip.
Rep.: Un câştig bun…
B.C.: Câştigul întotdeauna este bun. Este binevenit şi în comuna Ip. Înseamnă că alegătorii au încredere în UDMR Sălaj, au încredere în UDMR local. Cetăţenii din Ip şi din Zăuan aşa au decis, să aibă un primar care să poarte coloratura UDMR.
Rep.: Aţi câştigat mai mulţi primari, dar în schimb aţi obţinut mai puţini consilieri judeţeni.
B.C.: Aşa este. Înainte de fiecare campanie electorală de alegeri există un risc.
Rep.: Şi cum explicaţi faptul că aţi obţinut mai puţini consilieri judeţeni?
B.C.: Noi am obţinut mai multe voturi faţă de anul 2008. Înseamnă că populaţia din judeţul Sălaj s-a mobilizat, s-a prezentat la urne şi datorită acestui fapt, am câştigat mai puţine locuri în Consiliul Judeţean. Dar, cu fruntea sus trebuie să mergem înainte.
„În Zalău întotdeauna am avut probleme”
Rep.: Rezultate destul de slabe, să spunem aşa, şi la Zalău.
B.C.: În Zalău întotdeauna am avut probleme. Şi în 2008. Şi în 2004. Înseamnă că Zalăul este aparte de judeţ. Aici poate că sunt anumite probleme de care nu ştim, dar în viitor va trebui să punem accent şi pe Zalău, să vedem care este motivaţia, situaţia.
Rep.: În schimb, aţi obţinut un post de viceprimar la Zalău, chiar dacă rezultatele nu au fost aşa spectaculoase.
B.C.: Înseamnă că UDMR Sălaj, UDMR Zalău a lăsat loc de bună ziua.
Rep.: Bănuiesc că au fost negocieri la nivel judeţean, şi în perspectiva constituirii consiliului judeţean, unde mă aştept să aveţi un post de vicepreşedinte.
B.C.: Sperăm. La formarea consiliilor locale, aşa este în politică, întotdeauna trebuie să ai parteneri, trebuie să ai negocieri şi trebuie să ştim că în viaţă obţii numai ce negociezi. Negocierea este o cale democratică, este o procedură democratică şi putem recomanda fiecărui partid să fie deschis la negocieri. Individual nu există în România un partid care să câştige monocolor. În localităţile unde consiliul local e monocolor se pune sub semnul întrebării, ceva este ciudat. Dar, aşa este foarte bine, în politică trebuie să ai parteneri şi trebuie să negociezi.
„Ne-am propus în primul rând să fim în slujba cetăţenilor”
Rep.: Ce v-aţi propus în următorul mandat? Ce şi-au propus primarii UDMR Sălaj în perioada următoare?
B.C.: Ne-am propus în primul rând să fim în slujba cetăţenilor. Ne-am propus să finalizăm investiţiile începute şi am propus să ieşim din acest impas, acest slogan că nu suntem în stare să cheltuim fondurile Uniunii Europene, să ieşim din acest impas şi să facem tot posibilul: banii care ne cuvin să-i putem atrage şi să-i putem cheltui legal.
Rep.: Sunteţi la putere în plan local şi în opoziţie la nivel guvernamental şi parlamentar. Cu toate astea, zilele trecute a fost numit, re-numit inspector şcolar general adjunct din partea UDMR. O situaţie interesantă.
B.C.: Da, într-adevăr, omul sfinţeşte locul. În situaţia d-lui inspector şcolar general adjunct Szabó István putem să spunem că omul sfinţeşte locul. Am fost şi noi surprinşi, dar înseamnă că învăţământul sălăjean mai are nevoie de activitatea d-lui Szabó.
Rep.: Bun, dar poate fi interpretat şi ca un semnal pentru revenirea la putere, cu ghilimele sau nu, a UDMR, cel puţin pe anumite componente.
B.C.: Spuneţi-mi, care partid democratic nu ar vrea să fie la putere? Care partid nu ar face tot posibilul, în contextul legii, să ajungă la putere? Dezideratul final al fiecărui partid este să fie la putere. Nu înseamnă că în opoziţie nu se poate lucra, dar într-o opoziţie constructivă. Dacă opoziţia are un caracter distructiv, oricât de tare să fie puterea, nu se pot face doi paşi în faţă, ori stagnăm, ori facem trei paşi în spate. (…)
Daniel Săuca